Pokorni Zoltán

Kaszás Attila-díjat alapított az önkormányzat

A XII. kerület polgármestere, Pokorni Zoltán és a Mozaik Művészegyesület képviselője, mint alapítók, a Barabás villában ismertették a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért létrejött Közhasznú Alapítvány támogatásával létrehozott Kaszás Attila-díjat.

Az alapítók célja, hogy ily' módon ismerjék el azokat a magyar színművészeket, akik az előző évadban nyújtott kiemelkedő művészeti teljesítményük mellett a társulaton belül is, fontos közösségépítő szerepet vállalnak. Pokorni Zoltán elmondta, hogy a díjat elnyerő színész kiválasztásához demokratikus szavazási rendet terveznek, amelybe szeretnék bevonni az összes magyarországi, és határon túli kőszínház, valamint a jelentősebb alternatív társulatok színészeit. A szavazás menetének első lépéseként a Mozaik Művészegyesület levélben fordul a társulatok titkáraihoz, amelyben ismertetik a kezdeményezést, valamint elküldik a szavazólapokat, amelyek segítségével a színészek szavazhatnak arra a kollégájukra, akit alkalmasnak ítélnek a díj elnyerésére. Fontos azonban, hogy csak azok a színészek szavazhatnak, akik regisztrálják magukat a szavazólapon, és azt társulatuk titkárságán leadják.

Az összegyűjtött szavazólapokat a titkárságoknak 2008. február 12-ig kell elküldeni a Mozaik Színészegyesülethez, a díjat pedig az alapítók 2008. március 16-án, azon a Nemzeti Színházban rendezett gálán adják át. A Kaszás Attila-díjat, amelynek összege nettó ötszázezer forint, a teljes magyar színésztársadalom ítéli oda, egy általa érdemesnek tartott kollégának. Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója kiemelte, hogy a művésztársadalom együtt kívánja ápolni Kaszás Attila örökségét, mindenki szívesen csatlakozik a programokhoz, ha a fiatalon elhunyt színművészről van szó. Az alapítók reményüket fejezték ki, hogy a szavazásnál illetve a jelölésnél – a tragikusan elhunyt, rendkívüli tehetségű művész emlékére való tekintettel – mindenki különös figyelemmel kezeli majd a határon túli színészek esetleges jelölését, és megkülönböztetett figyelemmel gondolja majd át azt is, saját társulatából ki lehet az, aki emberi tartásával, közösségi szerepvállalásával, tehetségével, és művészi teljesítményével a legalkalmasabbnak bizonyulhat majd a Kaszás Attila díjra.

Pokorni Zoltán továbbá felhívta az újságírók figyelmét, hogy kedden délután öt órakor, a Magyar Kultúra napján, ’Reményt és jövőt adok nektek’ címmel nyílik kiállítás a Barabás villában és szintén ekkor kerül bemutatásra az Önkormányzat kiadásában megjelenő Hegyvidék Antológia című kötet, amely a hegyvidéken élő írók és költők, a kerületről szóló írásainak gyűjteménye.